Onze zeugen

Onze zeugen liggen in een grote groep van ± 150 stuks. Gezellig met zijn allen bij elkaar. Ze hebben 2,25 m2 ruimte. Dit is nogal wat meer dan in een box. In het verleden kreeg de zeug het voer in de box waar ze de hele tijd verbleef. De zeugen die er voor het eerst in de groep gaan, wordt nu eerst aangeleerd om voer te gaan halen in een van de drie stations.

De zeug heeft hiervoor een chip in het oor zodat het station (en de computer) de zeug herkent. Als ze nog voer tegoed heeft gaat het station voor de zeug open. De zeug kan dan naar binnen, waarna de poort weer automatisch sluit zodat er geen andere zeug naar binnen kan.

Eenmaal binnen steekt de zeug de kop in de bak, waarna het station de zeug herkent en de computer aangeeft hoeveel kilo’s voer het dier nog tegoed heeft. De zeug heeft zo rustig de tijd om het voer op te eten, zonder te worden lastig gevallen door andere zeugen. Elke 30 seconde valt er 100 gram voer plus een beetje water in de voerbak. 95% van de zeugen blijft in het station staan totdat haar portie op is. Dit is tussen de 2,5 en de 3,5 kg. Als het laatste voer is gevallen heeft de zeug nog 2 minuten om de bak leeg te eten. Als deze voorbij zijn gaat de poort weer open voor de volgende zeug.

5 dagen voordat de zeug is uitgerekend en moet bevallen, wordt het voerstation ingesteld zodat de zeug via een speciale gang na het eten van zijn dagelijkse portie in de separatie-ruimte terecht komt, waarna wij ze naar de kraamstal kunnen brengen. Deze komt dus niet meer in de groep terug tot de biggetjes geboren zijn en groot genoeg zijn om zonder hun moeder te kunnen.

De zeugen kunnen de hele dag door drinken. In de stal hangen 5 drinkbakken. Als de zeug met de neus tegen de nippel in de bak drukt, komt er water uit.

Met dit systeem hebben de zeugen meer bewegingsvrijheid en zijn deze rustiger. Ook zijn ze erg nieuwsgierig en komen meteen naar je toe als je bij de dieren komt. Ze willen ook graag geaaid worden en vinden het heerlijk als je ze die aandacht ook geeft. Dit systeem past prima binnen ons bedrijf.

Met een computer voeren wij de zeugen plus al hun gegevens in, zodat de voerstations precies weten hoeveel voer elke zeug krijgt.

Elke dag start de voercomputer om 17:00 uur opnieuw op, tevens draait hij dan een lijst uit met de zeugnummers die nog meer als 1 kg voer tegoed hebben. Als deze zeugen de volgende dag om 12:00 uur nog niet zijn gaan eten, gaan we deze zeugen nader bekijken en dan alsnog naar het station toe leiden. Meestal zijn dit jonge zeugen of het is een zeug die de responder (dit is de chip ter herkenning) op de een of andere manier verloren is.

Scroll naar top